Hardlopen tegen depressies

Bijna een miljoen Nederlanders gebruiken antidepressiva, terwijl deze kunnen leiden tot blijvende seksuele stoornissen. Bovendien weet niemand of ze wel echt werken. Dit stellen verschillende wetenschappers. Zij stellen dat runningtherapie een veel doeltreffendere manier is om depressies te lijf te gaan.

Runningtherapie

Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van rustige duurloop als aanvullende behandeling voor mensen met psychische klachten. Dit gebeurt onder begeleiding van een runningtherapeut. Door hardlopen komen er zogenaamde neurotransmitters vrij, die ervoor zorgen dat je weer zin krijgt in het nemen van initiatieven. Daarnaast maakt hardlopen blij, omdat er serotoninen en endorfinen vrij komen. Daarnaast wordt het zelfvertrouwen vergroot door hardlopen. Kortom: hardlopen heeft een positieve invloed op de hersenen. Het is daarom een alternatief voor antidepressiva.

Overleg met je therapeut

Denk je dat jij een depressie hebt? Begin dan niet meteen met hardlopen, maar sluit eerst uit dat je niets anders hebt. Ga daarvoor naar de GGZ of je huisarts. Als je een depressie hebt, zoek dan samen met je therapeut naar een goede behandeling. Bepaal samen of runningtherapie daarbij past.