Meer blessures bij beginnende hardlopers

Het aantal sportblessures is in Nederland sterk gestegen. Een groot deel hiervan komt doordaat steeds meer mensen zijn gaan hardlopen. Onderzoek laat zien dan maar liefst 31 procent van de blessures bij beginnende sporters ontstaat door hardlopen. Het risico op blessures is bij hardlopen groter dan bij andere sporten.

Als meer mensen gaan hardlopen, zorgt dat op twee manieren voor meer sportblessures. Ten eerste is het risico op blessures bij hardlopen bijna drie keer hoger dan gemiddeld voor alle sporten samen. Daarnaast zijn beginnende hardlopers extra blessuregevoelig. Bovendien zijn zij ook nog eens langer uit de running met een blessure dan ervaren hardlopers. In onderstaande grafiek worden de meest voorkomende blessures bij hardlopen weergegeven.

Voorkom blessures

Al met al is het dus belangrijk dat je je goed voorbereidt als je wil beginnen met hardlopen, omdat je lichaam de inspanning niet gewend is.

Daarnaast kun je informatie inwinnen op sites als voorkomblessures.nl, waar allerlei tips worden gegeven om blessure vrij te sporten. Voor allerlei sporten, waaronder hardlopen, worden specifieke tips gegeven.